To nietuzinkowe danie na podstawie przepisu z wczesnego średniowiecza. Tradycja w domowym wydaniu idealna na prawdziwie polski obiad.
Składniki:
- około 500g pokrzywy lub szpinaku (może być mrożony), posiekaj i sparz na sicie
- garść liści czosnku niedźwiedziego lub jego cebulka, posiekane
- 1,5 l rosołu drobiowego lub wody (jeśli masz drobiowe mięso z rosołu, to pokrój je w kostkę)
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- koperek, posiekany
- czubrica zielona
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 5 łyżek mąki owsianej
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół z mięsem i dodaj pietruszkę.
- Na wrzątek wrzuć pokrzywę lub szpinak i dodaj czosnek niedźwiedzi.
- W misce wymieszaj obie mąki i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj wody i wyrabiaj ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.
- Odrywaj małe porcje ciasta i wrzucaj do wrzącej zupy. Gotuj kluski, aż będą miękkie.
- Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą i dodaj koperek.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.