pokrzywa do średniowiecznego dnia

Polewka z pokrzywy z kluskami jaglanymi

To nietuzinkowe danie na podstawie przepisu z wczesnego średniowiecza. Tradycja w domowym wydaniu idealna na prawdziwie polski obiad.

Składniki:

  • około 500g pokrzywy lub szpinaku (może być mrożony), posiekaj i sparz na sicie
  • garść liści czosnku niedźwiedziego lub jego cebulka, posiekane
  • 1,5 l rosołu drobiowego lub wody (jeśli masz drobiowe mięso z rosołu, to pokrój je w kostkę)
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • koperek, posiekany
  • czubrica zielona
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 5 łyżek mąki owsianej

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół z mięsem i dodaj pietruszkę.
  2. Na wrzątek wrzuć pokrzywę lub szpinak i dodaj czosnek niedźwiedzi.
  3. W misce wymieszaj obie mąki i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj wody i wyrabiaj ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk.
  4. Odrywaj małe porcje ciasta i wrzucaj do wrzącej zupy. Gotuj kluski, aż będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą i dodaj koperek.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.