Większość przepisów z botwinką jest na chłodnik. Gdy pogoda nie rozpieszcza, musi być zupa na ciepło. No i jest, botwinka na ciepło z ziemniakami, a nie jakiś zwykły barszczyk, tylko gęsta pożywne zupa…
Składniki:
- 1 pęczek botwinki, buraczki obierz i pokrój osobno, a łodygi i liście osobno,
- 1 cebula, posiekana,
- 1-1,5 l rosołu lub wody, zagotuj,
- 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
- sok z połowy cytryny (do smaku),
- czubrica zielona,
- tłuszcz do smażenia,
- 2-3 łyżki śmietany 18% (można pominąć).
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj ziemniaki i zeszklij.
- Dodaj buraczki (bez łodyg i liści) i smaż całość, aż ziemniaki będą różowe.
- Wlej gorący rosół lub wodę i zagotuj.
- Dodaj botwinkę, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie (10-15 minut).
- Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy i dopraw do smaku czubricą.
Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.