cebula do siekania

Botwinka z ziemniakami – na ciepło, nie chłodnik

Większość przepisów z botwinką jest na chłodnik. Gdy pogoda nie rozpieszcza, musi być zupa na ciepło. No i jest, botwinka na ciepło z ziemniakami, a nie jakiś zwykły barszczyk, tylko gęsta pożywne zupa…

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki, buraczki obierz i pokrój osobno, a łodygi i liście osobno,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 1-1,5 l rosołu lub wody, zagotuj,
  • 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • sok z połowy cytryny (do smaku),
  • czubrica zielona,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (można pominąć).

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj ziemniaki i zeszklij.
  3. Dodaj buraczki (bez łodyg i liści) i smaż całość, aż ziemniaki będą różowe.
  4. Wlej gorący rosół lub wodę i zagotuj.
  5. Dodaj botwinkę, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie (10-15 minut).
  6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy i dopraw do smaku czubricą.

Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *