ryż warzywa

Ryż duszony z warzywami

Duszenie jest wartościowym sposobem przyrządzania potrawy. Duszony ryż z warzywami jest zdrowym, smacznym i łatwym w przygotowaniu daniem. Dostarcza wartości odżywczych, błonnika i różnorodności smaków. Smacznego!

Składniki:

  • 150g ryżu brązowego długoziarnistego
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • zielona cześć pora, pokrojona w talarki
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 100g młodej kapusty, posiekanej
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj marchewkę z pietruszką i podsmaż.
  3. Dodaj ryż i podsmaż, aż będzie szklisty.
  4. Wlej około 2 szklanki wody i zagotuj.
  5. Dodaj pora z kapustą i zagotuj. Gotuj aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
  6. Do kurkumę i dopraw do smaku czubricami.
  7. Jeśli danie jest zbyt wodniste to gotuj bez przykrycia aż woda odparuje do odpowiedniej konsystencji.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.