Truskawki są pysznym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowego układu odpornościowego, a także witaminy K, która jest ważna dla zdrowych kości. Zawierają mangan, pomagający w przemianie materii, oraz foliany, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. WOW!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka sosu truskawkowego z rozmarynem (przepis tutaj)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 150g serka mascarpone
- płatki migdałowe, można podprażyć na suchej patelni
Przygotowanie:
- Śmietankę ubij na sztywno i dodaj serek mascarpone, ubijaj na gładką masę.
- W pucharkach lub wysokich szklankach układaj warstwami: mascarpone – sos truskawkowy – mascarpone – sos truskawkowy – płatki migdałowe.
Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.