Deser truskawkowy z kremem mascarpone i migdałami

Truskawki są pysznym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowego układu odpornościowego, a także witaminy K, która jest ważna dla zdrowych kości. Zawierają mangan, pomagający w przemianie materii, oraz foliany, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. WOW!

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka sosu truskawkowego z rozmarynem (przepis tutaj)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 150g serka mascarpone
  • płatki migdałowe, można podprażyć na suchej patelni

Przygotowanie:

  1. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj serek mascarpone, ubijaj na gładką masę.
  2. W pucharkach lub wysokich szklankach układaj warstwami: mascarpone – sos truskawkowy – mascarpone – sos truskawkowy – płatki migdałowe.

Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.