W chińskiej kuchni polędwica wieprzowa jest często wykorzystywana w różnych daniach wok, które obejmują szybkie smażenie na wysokiej temperaturze. Może być łączona z różnymi składnikami, sprawdź jakimi!
Składniki:
- 400g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 papryka czerwona, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w słupki
- 1 cebula, pokrojona w piórka lub posiekana
- tłuszcz do smażenia
Składniki na sos:
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 płaska łyżka startego świeżego imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos z pół szklanki wody i zagotuj. Gotuj aż się wyklaruje i zdejmij z ognia.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż mięso ze wszystkich stron.
- Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż.
- Dodaj sos i zagotuj całość.
Podawaj z ryżem i surówką.
Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.