wieprzowina słodko kwaśny sos

Polędwica w sosie słodko-kwaśnym (danie chińskie)

W chińskiej kuchni polędwica wieprzowa jest często wykorzystywana w różnych daniach wok, które obejmują szybkie smażenie na wysokiej temperaturze. Może być łączona z różnymi składnikami, sprawdź jakimi!

Składniki:

  • 400g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 papryka czerwona, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w słupki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka lub posiekana
  • tłuszcz do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżka startego świeżego imbiru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos z pół szklanki wody i zagotuj. Gotuj aż się wyklaruje i zdejmij z ognia.
  2. Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż mięso ze wszystkich stron.
  3. Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż.
  4. Dodaj sos i zagotuj całość.

Podawaj z ryżem i surówką.

Przepis inspirowany książką: „Dania z woka”.