Zdrowa kiszona kapusta oraz wysokiej jakości przyprawy to znakomite dodatki do zapiekanej ryby. Ciekawy smak i aromat przyprawy sprawdzi się na proszonym obiedzie, jak i na swoje potrzeby. Polecam!
Składniki:
- 4 filety ryby morskiej
- 500g kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 białej części pora
- rozmaryn
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- sok z połowy cytryny
- gałka muszkatołowa
- pieprz cytrynowy
- przyprawa do ryb
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz mrożonej ryby, to rozmróź ją na sicie, aby odciekła z wody z glazury. Rozmrożone filety oprósz przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym i skrop cytryną, wymieszaj i odstaw na bok. Posiekaj kapustę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora obierz i pokrój w półplasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Gotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż pora z marchewką.
- Dodaj kapustę, rozmaryn i jeszcze chwilę podsmaż.
- Podlej 1/2 szklanki wody i duś około 10 minut. Następnie odkryj i odparuj płyn.
Przygotuj sos beszamelowy: - W niedużym garnku na małym ogniu roztop 1 łyżkę masła, uważaj żeby się nie przypaliło.
- Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Wlej zimne mleko i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec zdejmij z ognia i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż kapustę z warzywami. Na niej ułóż filety z ryby. Całość polej sosem beszamelowym.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
Przepis inspirowany gazetą: „Poradnik domowy”.