pieczona ryba na kapuście kiszonej

Ryba zapiekana na kapuście

Zdrowa kiszona kapusta oraz wysokiej jakości przyprawy to znakomite dodatki do zapiekanej ryby. Ciekawy smak i aromat przyprawy sprawdzi się na proszonym obiedzie, jak i na swoje potrzeby. Polecam!

Składniki:

  • 4 filety ryby morskiej
  • 500g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 białej części pora
  • rozmaryn
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • sok z połowy cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb

Przygotuj wcześniej:

Jeśli używasz mrożonej ryby, to rozmróź ją na sicie, aby odciekła z wody z glazury. Rozmrożone filety oprósz przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym i skrop cytryną, wymieszaj i odstaw na bok. Posiekaj kapustę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora obierz i pokrój w półplasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i podsmaż pora z marchewką.
  2. Dodaj kapustę, rozmaryn i jeszcze chwilę podsmaż.
  3. Podlej 1/2 szklanki wody i duś około 10 minut. Następnie odkryj i odparuj płyn.
    Przygotuj sos beszamelowy:
  4. W niedużym garnku na małym ogniu roztop 1 łyżkę masła, uważaj żeby się nie przypaliło.
  5. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  6. Wlej zimne mleko i podgrzewaj dalej, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec zdejmij z ognia i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  7. Do naczynia żaroodpornego przełóż kapustę z warzywami. Na niej ułóż filety z ryby. Całość polej sosem beszamelowym.
  8. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Przepis inspirowany gazetą: „Poradnik domowy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *