zupa rybna

Zupa rybna z płatkami drożdżowymi

Zupa rybna z naszą autorską przyprawą gwarantuje niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych nawet w domowym zaciszu. Próbowaliście kiedyś dodać do takiej zupy płatki drożdżowe?

Składniki:

  • 350g mrożonych lub świeżych ryb
  • 2 łyżki płatków drożdżowych NaSypko.pl
  • 1,5 l rosołu
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do ryb NaSypko.pl
  • pieprz cytrynowy NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:

Mrożone ryby rozmroź na sicie, aby od razu odciekły z wody z glazury. Następnie pokrój w kostkę  przypraw pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora posiekaj. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z porem.
  2. Dodaj marchew, seler i ziemniaki, podsmaż chwilę. Zalej całość gorącym rosołem, zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj przyprawione ryby i delikatnie wymieszaj. Gotuj około 5-10 minut.
  4. Wymieszaj płatki drożdżowe ze śmietaną, dodawaj po łyżce zupy i rozcieńcz mieszaninę, gdy będzie ciepła wlej do zupy. Wymieszaj delikatnie.

Dla niemowląt:

Jeśli nie wprowadziliście nabiału to pomiń zabielanie lub odłóż porcję dla dziecka przed dodaniem śmietany. Wtedy możesz wcześniej dodać płatki drożdżowe.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *