Zupa rybna z naszą autorską przyprawą gwarantuje niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych nawet w domowym zaciszu. Próbowaliście kiedyś dodać do takiej zupy płatki drożdżowe?
Składniki:
- 350g mrożonych lub świeżych ryb
- 2 łyżki płatków drożdżowych NaSypko.pl
- 1,5 l rosołu
- 2 marchewki
- biała część pora
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki śmietany 18%
- tłuszcz do smażenia
- przyprawa do ryb NaSypko.pl
- pieprz cytrynowy NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Mrożone ryby rozmroź na sicie, aby od razu odciekły z wody z glazury. Następnie pokrój w kostkę przypraw pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora posiekaj. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z porem.
- Dodaj marchew, seler i ziemniaki, podsmaż chwilę. Zalej całość gorącym rosołem, zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną.
- Dodaj przyprawione ryby i delikatnie wymieszaj. Gotuj około 5-10 minut.
- Wymieszaj płatki drożdżowe ze śmietaną, dodawaj po łyżce zupy i rozcieńcz mieszaninę, gdy będzie ciepła wlej do zupy. Wymieszaj delikatnie.
Dla niemowląt:
Jeśli nie wprowadziliście nabiału to pomiń zabielanie lub odłóż porcję dla dziecka przed dodaniem śmietany. Wtedy możesz wcześniej dodać płatki drożdżowe.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.