zupa dyniowa, dynia na zupe

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa z kawałkami warzyw i aromatycznymi dodatkami to pomysł na nie tylko jesienne danie, ale w sezonie smakuje najlepiej!

Składniki:

  • 1kg miąższu z dyni, pokrojony w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone cebule, obrane i posiekane
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 l rosołu
  • pół szklanki śmietany 30%
  • oliwa pomace do smażenia
  • kurkuma
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.
  2. Dodaj pozostałe warzywa, 1 łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki czubricy. Podsmaż wszystko razem.
  3. Zalej warzywa gorący rosołem, zagotuj i gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania wyjmij część warzyw na talerz a resztę zblenduj.
  5. Wlej wstrząśnięta śmietankę, dodaj warzywa z talerza i zagotuj całość. Posól i dopraw czubricą do smaku.
  6. Podaj z grzankami.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.