Zupa dyniowa z kawałkami warzyw i aromatycznymi dodatkami to pomysł na nie tylko jesienne danie, ale w sezonie smakuje najlepiej!
Składniki:
- 1kg miąższu z dyni, pokrojony w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 czerwone cebule, obrane i posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 l rosołu
- pół szklanki śmietany 30%
- oliwa pomace do smażenia
- kurkuma
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj pozostałe warzywa, 1 łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki czubricy. Podsmaż wszystko razem.
- Zalej warzywa gorący rosołem, zagotuj i gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania wyjmij część warzyw na talerz a resztę zblenduj.
- Wlej wstrząśnięta śmietankę, dodaj warzywa z talerza i zagotuj całość. Posól i dopraw czubricą do smaku.
- Podaj z grzankami.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.