ryba w sosie szpinakowym

Ryba w sosie szpinakowym

Danie idealne na postny dzień. Ryba w sosie szpinakowym jest trafiona propozycją, gdy potrzebujesz wzbogacić swoją dietę o żelazo. Aromatyczna, dzięki naszym przyprawom posmakuje nie tylko domownikom, ale i gościom. Sprawdź jakich składników potrzebujesz i czy mogą ją jeść niemowlęta.

Składniki:

Przygotuj wcześniej:

Rybę rozmróź na sicie, aby odciekła od razu z wody z glazury. Następnie przypraw pieprzem cytrynowym i mieszanką do ryb, skrop cytryną. Jeśli używać świeżego szpinaku, to przepłucz go dobrze wodą i starannie odcedź, następnie posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Gotowanie:

  1. W garnku roztop masło, dodaj czosnek i podsmaż (uważaj aby się nie przypalił bo zgorzknieje).
  2. Dodaj szpinak i podduś chwilę na małym ogniu (kilka minut).
  3. W śmietanie rozrób łyżkę mąki ciecierzycowej
  4. Dodaj śmietanę i ser, mieszaj cały czas aby się nie przypaliło. Sos będzie gotowy gdy ser się rozpuści. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i czubricą zieloną.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż rybę z obu stron. Przykryj patelnię, aby ryba się poddusiła.
  6. Podaj z ziemniakami lub kaszą z warzywami i lekką sałatką.

Dla niemowląt:

Jeśli nie chcesz podać dziecku smażonej ryby, to możesz ją udusić. Rybę bez panierki ułóż na maśle i przykryj patelnię pokrywką, ogień zmniejsz i niech się dusi około 10 minut. Pamiętaj aby co jakiś czas obrócić rybę.

Przepis inspirowany gazetą: „Poradnik domowy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *