Danie idealne na postny dzień. Ryba w sosie szpinakowym jest trafiona propozycją, gdy potrzebujesz wzbogacić swoją dietę o żelazo. Aromatyczna, dzięki naszym przyprawom posmakuje nie tylko domownikom, ale i gościom. Sprawdź jakich składników potrzebujesz i czy mogą ją jeść niemowlęta.
Składniki:
- 400 g szpinaku (może być mrożony, ale najlepiej aby to były długie liście a nie mielony),
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 150g mozarelli
- 1 szklanka śmietany 30%
- 4 filety z ryby (400g)
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki cicierzycowej NaSypko.pl
- masło klarowane do smażenia
- gałka muszkatołowa NaSypko.pl
- czubrica zielona NaSypko.pl
- pieprz cytrynowy NaSypko.pl
- przyprawa do ryb NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Rybę rozmróź na sicie, aby odciekła od razu z wody z glazury. Następnie przypraw pieprzem cytrynowym i mieszanką do ryb, skrop cytryną. Jeśli używać świeżego szpinaku, to przepłucz go dobrze wodą i starannie odcedź, następnie posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Gotowanie:
- W garnku roztop masło, dodaj czosnek i podsmaż (uważaj aby się nie przypalił bo zgorzknieje).
- Dodaj szpinak i podduś chwilę na małym ogniu (kilka minut).
- W śmietanie rozrób łyżkę mąki ciecierzycowej
- Dodaj śmietanę i ser, mieszaj cały czas aby się nie przypaliło. Sos będzie gotowy gdy ser się rozpuści. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i czubricą zieloną.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż rybę z obu stron. Przykryj patelnię, aby ryba się poddusiła.
- Podaj z ziemniakami lub kaszą z warzywami i lekką sałatką.
Dla niemowląt:
Jeśli nie chcesz podać dziecku smażonej ryby, to możesz ją udusić. Rybę bez panierki ułóż na maśle i przykryj patelnię pokrywką, ogień zmniejsz i niech się dusi około 10 minut. Pamiętaj aby co jakiś czas obrócić rybę.
Przepis inspirowany gazetą: „Poradnik domowy”.