Zupa rybna z ryżem

Składniki:

  • około 400g filetów z ryb morskich
  • 1,5 l rosołu
  • 100 g ryżu białego długoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory lub pół słoika pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do ryb duszonych
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz ryb mrożonych to rozmroź je na sicie, aby nie siąkły wody z glazury. Następnie ryby pokrój w kostkę około 2x2cm i posyp przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym oraz skrop oliwą. Warzywa obierz. Jeśli używasz świeżego pomidora to sparz go i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj marchew i pomidory, podsmaż chwilę.
  3. Dodaj ryż i ziemniaki i smaż aż się zeszklą.
  4. Wlej gorący rosół, zagotuj i gotuj aż warzywa będą prawie miękkie (około 15 minut).
  5. Pod koniec gotowania dodaj rybę. Zagotuj zupę i gotuj około 5 minut aż ryba się ugotuje. Przypraw do smaku czubricą.

Uwaga!
Nie mieszaj zupy zbyt mocno, bo ryba jest bardzo delikatna i się rozpada.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *