Wypróbuj ten przepis i użyj naszej autorskiej mieszanki przyprawy do ryb. Odkryjesz pyszną domową zupę o ciekawym aromacie i smaku.
Składniki:
- około 400g filetów z ryb morskich
- 1,5 l rosołu
- 100 g ryżu białego długoziarnistego
- 2 marchewki
- 2 pomidory lub pół słoika pomidorów
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa do ryb duszonych
- pieprz cytrynowy
- oliwa z oliwek
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz ryb mrożonych to rozmroź je na sicie, aby nie siąkły wody z glazury. Następnie ryby pokrój w kostkę około 2x2cm i posyp przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym oraz skrop oliwą. Warzywa obierz. Jeśli używasz świeżego pomidora to sparz go i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Marchew pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew i pomidory, podsmaż chwilę.
- Dodaj ryż i ziemniaki i smaż aż się zeszklą.
- Wlej gorący rosół, zagotuj i gotuj aż warzywa będą prawie miękkie (około 15 minut).
- Pod koniec gotowania dodaj rybę. Zagotuj zupę i gotuj około 5 minut aż ryba się ugotuje. Przypraw do smaku czubricą.
Uwaga!
Nie mieszaj zupy zbyt mocno, bo ryba jest bardzo delikatna i się rozpada.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.