Prosta zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 l rosołu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • 100g kiełbasy

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrój. Cebulę posiekaj. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i kiełbasę.
  2. Dodaj marchew i ziemniaki, podsmaż całość.
  3. Zalej gorącym rosołem, dodaj pieprz i liść laurowy. Zagotuj i gotuj aż warzywa zmiękną.
  4.  Śmietanę rozgrzej dodając po łyżce zupy. Gdy będzie ciepła wlej ją do garnka. Dopraw gałką muszkatołową i zagotuj.

Dla niemowląt:
Możesz pominąć kiełbasę lub zastąpić ją pieczonym mięsem.

Przepis inspirowany książka: „365 obiadów na polskim stole”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *