Indyk i kasza gryczana są zdrowymi składnikami diety. Indyk to chude mięso bogate w białko. Kasza gryczana jest naturalnie bezglutenowym ziarnem i bogatym źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B oraz minerałów. Spróbuj tej potrawki!
Składniki:
- 500g fileta z indyka, pokrojony w kostkę
- 6 łyżek kaszy gryczanej prażonej
- 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- połowa selera, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 500ml rosołu lub wody
- natka pietruszki
- przyprawa do indyka
- oliwa pomace
Przygotowanie:
- Mięso oprósz przyprawą i szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podsmaż na niej mięso.
- Zalej je wodą i dodaj warzywa i kaszę. Zagotuj i duś na małym ogniu aż wszystko zmięknie, około 20-25 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.