Potrawka z indyka i kaszy gryczanej

Składniki:

  • 500g fileta z indyka, pokrojony w kostkę
  • 6 łyżek kaszy gryczanej prażonej
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • połowa selera, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 500ml rosołu lub wody
  • natka pietruszki
  • przyprawa do indyka
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. Mięso oprósz przyprawą i szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podsmaż na niej mięso.
  3. Zalej je wodą i dodaj warzywa i kaszę. Zagotuj i duś na małym ogniu aż wszystko zmięknie, około 20-25 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.