Potrawka z kaszy jaglanej z mozarellą

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 500ml wody
  • połowa papryki czerwonej, pozbawiona gniazda nasiennego i białych błon, pokrojona w kostkę
  • 1 słoik pomidorów krojonych
  • 100g mozarelli, startej na tarce o dużych oczkach
  • 100g zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsyp przepłukaną kaszę i podpraż na sucho.
  2. Zalej wodą i zagotuj.
  3. Dodaj paprykę, groszek i masło. Gotuj dalej 10 minut.
  4. Dodaj pomidory i sos sojowy i gotuj jeszcze 10 minut. Kasza powinna być ugotowana i wchłonąć cały płyn.
  5. Do gorącej potrawki dodaj mozarellę i wieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku czubricą
  6. Podawaj z pieczonym lub grillowanym mięsem lub rybą

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.