Połącz je! Kasza jaglana jest zdrowym i odżywczym produktem, bogatym w białko, błonnik, witaminy i minerały. Mozzarella, z kolei, jest serem o niskiej zawartości tłuszczu i bogatym w podobne składniki. Sprawdż, jak smakują z kurczakiem!
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 500ml wody
- połowa papryki czerwonej, pozbawiona gniazda nasiennego i białych błon, pokrojona w kostkę
- 1 słoik pomidorów krojonych
- 100g mozarelli, startej na tarce o dużych oczkach
- 100g zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp przepłukaną kaszę i podpraż na sucho.
- Zalej wodą i zagotuj.
- Dodaj paprykę, groszek i masło. Gotuj dalej 10 minut.
- Dodaj pomidory i sos sojowy i gotuj jeszcze 10 minut. Kasza powinna być ugotowana i wchłonąć cały płyn.
- Do gorącej potrawki dodaj mozarellę i wieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku czubricą
- Podawaj z pieczonym lub grillowanym mięsem lub rybą
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.