Składniki:
- 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone
- 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
- 1 szklanka ryżu białego
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka masła
- przyprawa do szarlotki
- serek mascarpone do podania
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- W jednym garnku wymieszaj 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody i ryż, dodaj masło i duś na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż jest jeszcze twardy to dolej trochę wody.
- W drugim garnku umieść jabłka i maliny, dopraw do smaku, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Jeśli zbierze się dużo soku, to odkryj garnek i odparuj nadmiar wody.
- Podawaj: ryż ułóż na talerzu, polej sosem owocowym i udekoruj łyżką serka i wiórkami kokosowymi.
Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.