Ryż z owocami jest smacznym i zdrowym posiłkiem. To źródło węglowodanów, witamin i minerałów połączona z różnoodnością smaków ze względu na sezonowość owoców. Sprawdź naszą propozycję na danie!
Składniki:
- 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone,
- 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych,
- 1 szklanka ryżu białego,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka masła,
- przyprawa do szarlotki,
- serek mascarpone do podania,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
- W jednym garnku wymieszaj 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody i ryż, dodaj masło i duś na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż jest jeszcze twardy to dolej trochę wody.
- W drugim garnku umieść jabłka i maliny, dopraw do smaku, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Jeśli zbierze się dużo soku, to odkryj garnek i odparuj nadmiar wody.
- Podawaj: ryż ułóż na talerzu, polej sosem owocowym i udekoruj łyżką serka i wiórkami kokosowymi.
Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.
Czy wiesz, że…
… ryż jest znany (według różnych źródeł) od kilkunastu do kilku tysięcy lat! W procesie gotowania zachowuje najwięcej wartości, gdy wchłonie całą wodę, wówczas nie wylewamy dobroczynnych wartości odżywczych po gotowaniu, tylko wszystko trafia do naszego organizmu. Jest o co walczyć w dzisiejszym zabieganym świecie, bo ryż zawiera np. magnez i witaminy z grupy B – ważne dla układu nerwowego, ale tez np. kwas foliowy – cenny w czasie przygotowania do i w samej ciąży.
… ryż jest głównym bohaterem lekkostrawnej diety, bo to najłatwiej przyswajane zboże. Może być bazą do dań takich jak kremowy ryż z owocami lub dodatkiem m.in. do sałatek.