Kremowy ryż z owocami

Składniki:

  • 2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone
  • 1 szklanka malin lub innych owoców jagodowych
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawa do szarlotki
  • serek mascarpone do podania
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. W jednym garnku wymieszaj 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody i ryż, dodaj masło i duś na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż jest jeszcze twardy to dolej trochę wody.
  2. W drugim garnku umieść jabłka i maliny, dopraw do smaku, podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu aż jabłka się rozpadną. Jeśli zbierze się dużo soku, to odkryj garnek i odparuj nadmiar wody.
  3. Podawaj: ryż ułóż na talerzu, polej sosem owocowym i udekoruj łyżką serka i wiórkami kokosowymi.

Przepis inspirowany książką: „Desery i dania na słodko Siostry Marii”.