Pomidorowo-warzywna zupa rybna

Składniki:

  • 500g filetów rybnych, rozmrożonych na sicie, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa seler, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
  • 1,5 l rosołu, gorący
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawa o ryb duszonych i gotowanych
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby posyp przyprawa, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i ogórki. Podsmaż całość.
  4. Do garnka dodaj gorący rosół i zblendowane pomidory. Zagotuj całość i gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
  5. Do wrzącej zupy dodaj rybę i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj do śmietany kilka łyżek wrzącej zupy, czubricę zieloną i wymieszaj. Mieszaninę dodaj do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.