Składniki:
- 500g filetów rybnych, rozmrożonych na sicie, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa seler, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
- 2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
- 1,5 l rosołu, gorący
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawa o ryb duszonych i gotowanych
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
- oliwa
Przygotowanie:
- Kawałki ryby posyp przyprawa, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i ogórki. Podsmaż całość.
- Do garnka dodaj gorący rosół i zblendowane pomidory. Zagotuj całość i gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
- Do wrzącej zupy dodaj rybę i gotuj jeszcze 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj do śmietany kilka łyżek wrzącej zupy, czubricę zieloną i wymieszaj. Mieszaninę dodaj do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.