zupa rybna z pomidorami

Pomidorowo-warzywna zupa rybna

Zupa rybna jest przygotowywana na bazie ryb, które mogą być świeże, mrożone lub wędzone. Najczęściej używane ryby to łosoś, dorsz, mintaj, sola, sandacz, leszcz, karp, pstrąg czy halibut. Sprawdź naszą propozycję!

Składniki:

  • 500g filetów rybnych, rozmrożonych na sicie, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa seler, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
  • 1,5 l rosołu, gorący
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawa o ryb duszonych i gotowanych
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Kawałki ryby posyp przyprawa, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj: ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i ogórki. Podsmaż całość.
  4. Do garnka dodaj gorący rosół i zblendowane pomidory. Zagotuj całość i gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
  5. Do wrzącej zupy dodaj rybę i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj do śmietany kilka łyżek wrzącej zupy, czubricę zieloną i wymieszaj. Mieszaninę dodaj do garnka, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.