boczek wędzony

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak zazwyczaj jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy, szczególnie jeśli jest przygotowany z kapusty świeżej lub kiszonej z minimalnym dodatkiem tłuszczu jak w naszym przepisie.

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty, posiekanej
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • przyprawa do bigosu i dań z kapusty kiszonej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim boczek na rumiano.
  2. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
  3. Dodaj kapustę i podsmaż. Zalej 0,5 l rosołu, dodaj liść laurowy i przyprawę do kapusty i duś około 20-30 minut, aż będzie miękka.
  4. W mniejszym garnku umieść ziemniaki i marchewkę. Zalej je pozostałym gorącym rosołem i gotuj około 15-20 minut.
  5. Ugotowane warzywa wraz z rosołem przelej do gotującej się kapusty i całość zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem

Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.