Kapuśniak zazwyczaj jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy, szczególnie jeśli jest przygotowany z kapusty świeżej lub kiszonej z minimalnym dodatkiem tłuszczu jak w naszym przepisie.
Składniki:
- 500g kiszonej kapusty, posiekanej
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 2 liście laurowe
- 1,5 l rosołu lub wody
- przyprawa do bigosu i dań z kapusty kiszonej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim boczek na rumiano.
- Dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj kapustę i podsmaż. Zalej 0,5 l rosołu, dodaj liść laurowy i przyprawę do kapusty i duś około 20-30 minut, aż będzie miękka.
- W mniejszym garnku umieść ziemniaki i marchewkę. Zalej je pozostałym gorącym rosołem i gotuj około 15-20 minut.
- Ugotowane warzywa wraz z rosołem przelej do gotującej się kapusty i całość zagotuj. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem
Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.