Soczewica czerwona ma delikatna konsystencję, cechuje ją bogactwo składników odżywczych i ma m.in. niski indeks glikemiczny. Połączenie jej ze zdrowym mięsem z kurczaka poleca się na danie rodzinne!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez kości, pokrojone w paski
- 100g soczewicy czerwonej
- oliwa pomace
- 3 cebulki dymki, pokrojone osobno biała i zielona część
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w słupki
- sos sojowy
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej białe części cebulki.
- Dodaj mięso, skrop sosem sojowym i posyp je przyprawą do kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj marchew i soczewicę, podsmaż.
- Polej około 1 szklanką wody i przykryj. Duś na małym ogniu aż soczewica wchłonie cały płyn.
- Pod koniec duszenia dodaj zielone części cebulki.
- Podawaj z ryżem lub kaszą ugotowaną na sypko.
Przepis inspirowany książką: „Wielka Księga Kuchni Polskiej”.