słoik pomidorów

Pęczak z sosem pomidorowo-mięsnym

Kasza pęczak jest sycącym składnikiem, który może dodać energii i uczucia sytości na dłużej. Jest to szczególnie korzystne dla osób, które dążą do utrzymania zdrowej wagi i kontrolowania apetytu. Zrób zaprawki!

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 słoik pomidorów
  • 2 marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • natka pietruszki
  • papryka słodka wędzona
  • tymianek
  • oregano
  • estragon
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsyp do garnka i zalej 2,5 szklanki wody. Zagotuj i gotuj około 20 minut, aż kasza będzie miękka.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj mięso i smaż aż zmieni kolor z różowego na szarawy.
  4. Dodaj marchew, pomidory suszone, pomidory ze słoika oraz koncentrat. Wymieszaj dokładnie, doprowadź do wrzenia i duś całość około 15-20 minut, aż mięso i marchew zmiękną.
  5. Pod koniec duszenia przypraw do smaki ziołami i papryką.

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *