Kasza pęczak jest sycącym składnikiem, który może dodać energii i uczucia sytości na dłużej. Jest to szczególnie korzystne dla osób, które dążą do utrzymania zdrowej wagi i kontrolowania apetytu. Zrób zaprawki!
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
- 1 słoik pomidorów
- 2 marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- natka pietruszki
- papryka słodka wędzona
- tymianek
- oregano
- estragon
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę wsyp do garnka i zalej 2,5 szklanki wody. Zagotuj i gotuj około 20 minut, aż kasza będzie miękka.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i smaż aż zmieni kolor z różowego na szarawy.
- Dodaj marchew, pomidory suszone, pomidory ze słoika oraz koncentrat. Wymieszaj dokładnie, doprowadź do wrzenia i duś całość około 15-20 minut, aż mięso i marchew zmiękną.
- Pod koniec duszenia przypraw do smaki ziołami i papryką.
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.