Charakterystyczną cechą ciasta na pizzę jest cienki i chrupiący brzeg, znany jako „cornicione”. Jednak zanim wstawisz do pieca – przygotuj je z dobrej jakości mąki!
Składniki:
- 250g mąki pszennej chlebowej t-850 lub włoskiej t-00, przesianej
- 20g drożdży suszonych
- 1 płaska łyżeczka cukru (dla drożdży)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- okolo 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w misce i dodaj składniki mokre. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż przestanie się kleić do ręki.
- Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Lekko zagnieć ciasto i rozciągnij je na blaszce do pieczenia pizzy.
- Odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
- Posmaruj ciasto sosem i wyłóż dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż krawędzie się zrumienią (około 20 minut).