ciasto na pizze

Ciasto na pizzę idealną

Charakterystyczną cechą ciasta na pizzę jest cienki i chrupiący brzeg, znany jako „cornicione”. Jednak zanim wstawisz do pieca – przygotuj je z dobrej jakości mąki!

Składniki:

  • 250g mąki pszennej chlebowej t-850 lub włoskiej t-00, przesianej
  • 20g drożdży suszonych
  • 1 płaska łyżeczka cukru (dla drożdży)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • okolo 250 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj w misce i dodaj składniki mokre. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aż przestanie się kleić do ręki.
  2. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Lekko zagnieć ciasto i rozciągnij je na blaszce do pieczenia pizzy.
  4. Odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  5. Posmaruj ciasto sosem i wyłóż dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż krawędzie się zrumienią (około 20 minut).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *