Warto zauważyć, że kalafior i kasza jaglana są wszechstronne i można je przygotowywać na różne sposoby. Tym razem polecam je w formie krupniku!
Składniki:
- 300g różyczek kalafiora
- 2 filety z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5l rosołu
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka
- curry żółte indyjskie
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Mięso przypraw curry, szczyptą soli i skrop oliwą. Rosół zagotuj.
- W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej pora.
- Dodaj kurczaka i podsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj kaszę i marchew. Smaż chwilę.
- Wlej gorący rosół i zagotuj całość.
- Dodaj kalafiora, zagotuj i gotuj aż kasza i warzywa będą miękkie (około 15-20 minut).
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku: gałką muszkatołową, papryką słodką i czubricą zieloną.
Przepis inspirowany książką: