krupnik kalafiorowy

Kalafiorowy krupnik jaglany

Warto zauważyć, że kalafior i kasza jaglana są wszechstronne i można je przygotowywać na różne sposoby. Tym razem polecam je w formie krupniku!

Składniki:

  • 300g różyczek kalafiora
  • 2 filety z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5l rosołu
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • curry żółte indyjskie
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Mięso przypraw curry, szczyptą soli i skrop oliwą. Rosół zagotuj.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej pora.
  3. Dodaj kurczaka i podsmaż ze wszystkich stron.
  4. Dodaj kaszę i marchew. Smaż chwilę.
  5. Wlej gorący rosół i zagotuj całość.
  6. Dodaj kalafiora, zagotuj i gotuj aż kasza i warzywa będą miękkie (około 15-20 minut).
  7. Pod koniec gotowania dopraw do smaku: gałką muszkatołową, papryką słodką i czubricą zieloną.

Przepis inspirowany książką:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *