Mięso z indyka jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina B3 (niacyna), witamina B6, żelazo, cynk, fosfor i selen. Pełnią one ważną rolę w produkcji energii, zdrowiu układu nerwowego, krwiotworzeniu, czy utrzymaniu zdrowej skóry. Polecam z makaronem!
Składniki:
- 300g makaronu
- 500g piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka żółtego indyjskiego curry
- 1 szklanka śmietany 30%
- 50 g orzechów nerkowca
- sok z połowy cytryny
- przyprawa do indyka
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w kostkę i oprósz przyprawą do indyka, odstaw do lodówki. Orzechy upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale powinien zostać gorący.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
- W czasie smażenia w kubku wymieszaj śmietanę z przyprawą curry i sokiem z cytryny. Przelej na patelnię.
- Duś mięso w sosie śmietanowym aż będzie miękkie, około 10 minut.
- Dodaj gorący makaron i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.
- Podaj danie posypane orzechami nerkowca.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z makaronem Siostry Marii”.