curry indyk

Makaron z indykiem w sosie curry

Mięso z indyka jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina B3 (niacyna), witamina B6, żelazo, cynk, fosfor i selen. Pełnią one ważną rolę w produkcji energii, zdrowiu układu nerwowego, krwiotworzeniu, czy utrzymaniu zdrowej skóry. Polecam z makaronem!

Składniki:

  • 300g makaronu
  • 500g piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żółtego indyjskiego curry
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 50 g orzechów nerkowca
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa do indyka
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w kostkę i oprósz przyprawą do indyka, odstaw do lodówki. Orzechy upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale powinien zostać gorący.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
  3. W czasie smażenia w kubku wymieszaj śmietanę z przyprawą curry i sokiem z cytryny. Przelej na patelnię.
  4. Duś mięso w sosie śmietanowym aż będzie miękkie, około 10 minut.
  5. Dodaj gorący makaron i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.
  6. Podaj danie posypane orzechami nerkowca.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z makaronem Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *