Możesz wypiekać chleb dokładnie wtedy, kiedy go potrzebujesz, co oznacza, że zawsze będzie świeży. Ponadto, możesz dostosować składniki i przyprawy do swoich preferencji, dzięki czemu chleb będzie miał unikalny smak, którym nie dorówna żaden sklepowy produkt. Moja propozycja – chleb górski!
Składniki na 2 bochenki (krótkie keksówki):
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- 150 g płatków owsianych górskich
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych drożdży
- 200 g słonecznika łuskanego
- 150 g pestek dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- otręby i tłuszcz do przygotowania foremek
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie.
- Powoli wlewaj około 750-800 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Wrabiaj ciasto, powinno mieć luźną konsystencję.
- Ciasto wyrabiaj dopóki nie zacznie być elastyczne i odchodzić od ręki (5-10 minut).
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno urosnąć o połowę.
- Ciasto złóż na pół (nie zagniataj zbyt mocno), uformuj bochenek i przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) na około 1 godzinę.
Przepis inspirowany książką: „Chleb. Domowy wypiek.”