Chleb górski – domowa piekarnia

Składniki na 2 bochenki (krótkie keksówki):

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych drożdży
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • 150 g pestek dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • otręby i tłuszcz do przygotowania foremek

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie.
  2. Powoli wlewaj około 750-800 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Wrabiaj ciasto, powinno mieć luźną konsystencję.
  3. Ciasto wyrabiaj dopóki nie zacznie być elastyczne i odchodzić od ręki (5-10 minut).
  4. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno urosnąć o połowę.
  5. Ciasto złóż na pół (nie zagniataj zbyt mocno), uformuj bochenek i przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) na około 1 godzinę.

Przepis inspirowany książką: „Chleb. Domowy wypiek.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *