brokuły kurczak

Kurczak z brokułami i pieczarkami

Brokuły są bogate w składniki odżywcze m.in. w kwas foliowy. Jest niezbędny dla zdrowego rozwoju komórek i układu nerwowego. Proponujemy kurczaka z brokułami na łagodzenie stresu, spróbujesz?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 250g pieczarek
  • 300g różyczek brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • masło klarowane do smażenia
  • czubryca czerwona
  • przyprawa do kurczaka

Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w dużą kostkę, posyp przyprawą do kurczaka i dodaj sos sojowy, wymieszaj i wstaw do lodówki. Pieczarki pokrój w plasterki. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj w osolonym wrzątku, przez kilka minut. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
  3. Dodaj pieczarki i podsmaż. Przypraw do smaku, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.
  4. Gdy pieczarki puszczą sok, dodaj brokuły i duś danie aż warzywa i mięso zmiękną (około 10-15 minut). Jeśli woda wyparuje za bardzo to podlej danie odrobiną wody. Pod koniec duszenia dopraw do smaku.
  5. Podawaj z ryżem lub kaszą.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *