Brokuły są bogate w składniki odżywcze m.in. w kwas foliowy. Jest niezbędny dla zdrowego rozwoju komórek i układu nerwowego. Proponujemy kurczaka z brokułami na łagodzenie stresu, spróbujesz?
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 250g pieczarek
- 300g różyczek brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- masło klarowane do smażenia
- czubryca czerwona
- przyprawa do kurczaka
Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w dużą kostkę, posyp przyprawą do kurczaka i dodaj sos sojowy, wymieszaj i wstaw do lodówki. Pieczarki pokrój w plasterki. Brokuła podziel na różyczki i zblanszuj w osolonym wrzątku, przez kilka minut. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
- Dodaj pieczarki i podsmaż. Przypraw do smaku, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.
- Gdy pieczarki puszczą sok, dodaj brokuły i duś danie aż warzywa i mięso zmiękną (około 10-15 minut). Jeśli woda wyparuje za bardzo to podlej danie odrobiną wody. Pod koniec duszenia dopraw do smaku.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.