chleb wieloziarnisty

Łatwy chleb wieloziarnisty

Domowy chleb jest popularnym wyborem dla wielu osób, które cenią świeżość, kontrolę nad składnikami i przyjemność z pieczenia własnych wypieków. Polecam chleb pełnoziarnisty!

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 850
  • 750-800 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych lub 20 drożdży suszonych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka otrąb pszennych + do wysypania formy
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do smarowania formy

Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Formę na chleb wysmaruj tłuszczem i wysyp otrębami.

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj ziarna, pokruszone drożdże, cukier i otręby – wymieszaj dokładnie.
  2. Dolewaj po trochę wody i wyrabiaj. Gdy będzie odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. (powinno urosnąć o połowę objętości)
  3. Dodaj do ciasta sól i dobrze wyrób. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. (powinno urosnąć o połowę objętości)
  4. Delikatnie zagnieć ciasto i odstaw na kolejne 20-30 minut.
  5. Ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw wyrośnięte ciasto. Włącz tylko grzałkę od dołu.
  7. Piecz około 40-50 minut. W połowie czasu pieczenia, gdy na wierchu skórka się zacznie lekko rumienić można włączyć górną grzałkę. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.
  8. Wyjmij chleb z formy i zostaw do ostygnięcia.

Przepis inspirowany książką: „Chleb. Domowy wypiek”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *