Domowy chleb jest popularnym wyborem dla wielu osób, które cenią świeżość, kontrolę nad składnikami i przyjemność z pieczenia własnych wypieków. Polecam chleb pełnoziarnisty!
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 850
- 750-800 ml ciepłej wody
- 50 g drożdży świeżych lub 20 drożdży suszonych
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek słonecznika łuskanego
- 1 szklanka otrąb pszennych + do wysypania formy
- 3 łyżki białego sezamu
- 3 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka cukru
- tłuszcz do smarowania formy
Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Formę na chleb wysmaruj tłuszczem i wysyp otrębami.
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj ziarna, pokruszone drożdże, cukier i otręby – wymieszaj dokładnie.
- Dolewaj po trochę wody i wyrabiaj. Gdy będzie odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. (powinno urosnąć o połowę objętości)
- Dodaj do ciasta sól i dobrze wyrób. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. (powinno urosnąć o połowę objętości)
- Delikatnie zagnieć ciasto i odstaw na kolejne 20-30 minut.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw wyrośnięte ciasto. Włącz tylko grzałkę od dołu.
- Piecz około 40-50 minut. W połowie czasu pieczenia, gdy na wierchu skórka się zacznie lekko rumienić można włączyć górną grzałkę. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg.
- Wyjmij chleb z formy i zostaw do ostygnięcia.
Przepis inspirowany książką: „Chleb. Domowy wypiek”.