ciecierzyca

Zupa z ciecierzycą

Dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego ciecierzyca sprawia, że zupa z ciecierzycy jest sycąca i może stanowić wartościowy składnik posiłku. Smacznego!

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 100 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • natka pietruszki (może być świeża, mrożona lub suszona)
  • czubrica czerwona
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Ciecierzycę opłucz, zalej świeżą wodą i mocz minimum 8 godzin (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą, gotuj aż będzie miękka (około 1 godziny). Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zagotuj 1,5 l wody.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmaż, niech się zrumieni.
  3. Dodaj ziemniaki i czubricę czerwoną – podsmaż.
  4. Zalej całość wrzątkiem i dodaj ugotowaną ciecierzycę.
  5. Zagotuj i gotuj aż ziemniaki zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *