Dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego ciecierzyca sprawia, że zupa z ciecierzycy jest sycąca i może stanowić wartościowy składnik posiłku. Smacznego!
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 100 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- natka pietruszki (może być świeża, mrożona lub suszona)
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Ciecierzycę opłucz, zalej świeżą wodą i mocz minimum 8 godzin (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą, gotuj aż będzie miękka (około 1 godziny). Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Zagotuj 1,5 l wody.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmaż, niech się zrumieni.
- Dodaj ziemniaki i czubricę czerwoną – podsmaż.
- Zalej całość wrzątkiem i dodaj ugotowaną ciecierzycę.
- Zagotuj i gotuj aż ziemniaki zmiękną.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.