bliny gryczane

Bliny gryczane

Bliny gryczane mogą być spożywane zarówno w wersji słodkiej, np. z owocami i syropem klonowym, jak i w wersji słonej, np. z serem, szynką czy warzywami. Pychota!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 10g drożdży suszonych lub 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli himalajskiej lub jedno ziarenko soli kłodawskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • masło klarowane do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Mąki przesiej do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, przestudź całość, aby była przyjemnie ciepła, a nie za gorąca (około 30-40 stopni).

Przygotowanie:

  1. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj aby mieszanina mleka z masłem nie była za gorąca.
  2. Wyrób ciasto (będzie luźne jak na racuchy) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcjami ciasto. Usmaż z obu stron na rumiany kolor.

Podawaj gorące z dżemem owocowym i śmietaną lub jako dodatek do dania wytrawnego (mięsnego lub rybnego). Takie bliny mogą być też samodzielną przekąską na spacer lub dłuższe wyjścia.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *