Bliny gryczane mogą być spożywane zarówno w wersji słodkiej, np. z owocami i syropem klonowym, jak i w wersji słonej, np. z serem, szynką czy warzywami. Pychota!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 10g drożdży suszonych lub 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli himalajskiej lub jedno ziarenko soli kłodawskiej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- masło klarowane do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Mąki przesiej do dużej miski. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło, przestudź całość, aby była przyjemnie ciepła, a nie za gorąca (około 30-40 stopni).
Przygotowanie:
- Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj aby mieszanina mleka z masłem nie była za gorąca.
- Wyrób ciasto (będzie luźne jak na racuchy) i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
- Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcjami ciasto. Usmaż z obu stron na rumiany kolor.
Podawaj gorące z dżemem owocowym i śmietaną lub jako dodatek do dania wytrawnego (mięsnego lub rybnego). Takie bliny mogą być też samodzielną przekąską na spacer lub dłuższe wyjścia.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.