lasagne ze szpinakiem, lazania szpinakowa

Lasagne ze szpinakiem odczarowująca zielone liście

Lasagne ze szpinakiem to zdrowy przekładaniec z sosem beszamelowym. Równie dobrze sprawdzi się na kolacje, jak i na obiad. Warto wziąć ją pod uwagę na lunch w pracy, odgrzewając potrawę, bowiem na ciepło jest wyśmienita! Sprawdź przepis!

Składniki do lasagne ze szpinakiem

  • 8-10 płatów makaronu lasagne,
  • 500g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 1 cebula, obrana i posiekana,
  • 100g mozarelli, startej na tarce o dużych oczkach,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
  • masło klarowane,
  • czubrica zielona.

Na sos beszamelowy:

  • 500ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 50g masła
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować lasagne szpinakową?

  1. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku roztop masło i przesmaż na nim mąkę, ale nie zrumień. Wlej ziemne mleko i mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i soli.
  2. Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak i duś aż się rozmrozi. Nadmiar płynu odparuj. Dopraw do smaku czubricą zieloną.
  3. Przygotuj makaron: w garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką tłuszczu. Wkładaj płaty makaronu i gotuj kilka minut aż zaczną się wyginać, ale nie będą jeszcze ugotowane.
  4. Przekładanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj trochę sosu beszamelowego, połóż warstwę makaronu, szpinaku, sosu beszamelowego, posyp serem. Tak przekładaj aż uzyskasz 4 warstwy lub do wyczerpania składników. Zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym.
  5. Zapiekaj około 40-50 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.