Lasagne ze szpinakiem to zdrowy przekładaniec z sosem beszamelowym. Równie dobrze sprawdzi się na kolacje, jak i na obiad. Warto wziąć ją pod uwagę na lunch w pracy, odgrzewając potrawę, bowiem na ciepło jest wyśmienita! Sprawdź przepis!
Składniki do lasagne ze szpinakiem
- 8-10 płatów makaronu lasagne,
- 500g szpinaku świeżego lub mrożonego,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 100g mozarelli, startej na tarce o dużych oczkach,
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę,
- masło klarowane,
- czubrica zielona.
Na sos beszamelowy:
- 500ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 50g masła
- gałka muszkatołowa
Jak przygotować lasagne szpinakową?
- Przygotuj sos beszamelowy: w garnku roztop masło i przesmaż na nim mąkę, ale nie zrumień. Wlej ziemne mleko i mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i soli.
- Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj szpinak i duś aż się rozmrozi. Nadmiar płynu odparuj. Dopraw do smaku czubricą zieloną.
- Przygotuj makaron: w garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką tłuszczu. Wkładaj płaty makaronu i gotuj kilka minut aż zaczną się wyginać, ale nie będą jeszcze ugotowane.
- Przekładanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj trochę sosu beszamelowego, połóż warstwę makaronu, szpinaku, sosu beszamelowego, posyp serem. Tak przekładaj aż uzyskasz 4 warstwy lub do wyczerpania składników. Zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym.
- Zapiekaj około 40-50 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.