lasagne polognese, lazania bolones

Lasagne bolognese, danie mięsne ulubione przez dziecięce brzuchy

Lasagne bolonese, obok wersji szpinakowej, jest najczęściej spotykaną potrawą tego typu przyrządzaną na domowy obiad lub kolację na ciepło. Zaryzykujemy stwierdzenie, że znikająca o wiele szybciej niż wersja z zielonymi liśćmi 😉 Poznaj nasz przepis, zapraszamy!

Składniki do lasagne bolognese

  • 8-10 płatów makaronu lasagne,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę,
  • 1 cebula, obrana i posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane,
  • 1 szklanka rosołu lub wody,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawa bolońska,
  • 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach,
  • 500ml mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 50g masła,
  • gałka muszkatołowa.

Jak przygotowac lasagne bolognese?

  1. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku roztop masło i przesmaż na nim mąkę, ale nie zrumień. Dodaj mleko i zmniejsz ogień, mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i soli.
  2. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz.
  4. Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i przyprawę bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
  5. Dodaj pomidory i rosół. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
  6. Przygotuj makaron: w garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką tłuszczu. Wkładaj płaty makaronu i gotuj kilka minut aż zaczną się wyginać, ale nie będą jeszcze ugotowane.
  7. Przekładanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj trochę sosu beszamelowego, połóż warstwę makaronu, sos boloński, sosu beszamelowego, posyp serem. Tak przekładaj aż uzyskasz 4 warstwy lub do wyczerpania składników. Zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym.
  8. Zapiekaj około 40-50 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.