Lasagne bolonese, obok wersji szpinakowej, jest najczęściej spotykaną potrawą tego typu przyrządzaną na domowy obiad lub kolację na ciepło. Zaryzykujemy stwierdzenie, że znikająca o wiele szybciej niż wersja z zielonymi liśćmi 😉 Poznaj nasz przepis, zapraszamy!
Składniki do lasagne bolognese
- 8-10 płatów makaronu lasagne,
- 500g mięsa mielonego,
- 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane,
- 1 szklanka rosołu lub wody,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawa bolońska,
- 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach,
- 500ml mleka,
- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
- 50g masła,
- gałka muszkatołowa.
Jak przygotowac lasagne bolognese?
- Przygotuj sos beszamelowy: w garnku roztop masło i przesmaż na nim mąkę, ale nie zrumień. Dodaj mleko i zmniejsz ogień, mieszaj aż zgęstnieje. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i soli.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz.
- Dodaj mięso mielone, szczyptę soli i przyprawę bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
- Dodaj pomidory i rosół. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 20 minut.
- Przygotuj makaron: w garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką tłuszczu. Wkładaj płaty makaronu i gotuj kilka minut aż zaczną się wyginać, ale nie będą jeszcze ugotowane.
- Przekładanie zapiekanki: na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj trochę sosu beszamelowego, połóż warstwę makaronu, sos boloński, sosu beszamelowego, posyp serem. Tak przekładaj aż uzyskasz 4 warstwy lub do wyczerpania składników. Zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym.
- Zapiekaj około 40-50 minut w piekarniku nagrzany do 180 stopni.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.