Lasagne z warzywami

Składniki:

  • około 10 płatów makaronu lasagne
  • 300g różyczek brokułów
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 papryka czerwona, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
  • 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblondowanych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200g żółtego sera
  • czubrica zielona
  • papryka słodka
  • masło klarowane
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos beszamelowy z tego przepisu: sos beszamelowy
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj paprykę, pieczarki i brokuły, podsmaż całość. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś około 5 minut.
  4. Dodaj pomidory i przypraw do smaku papryką i czubricą. Zagotuj całość i gotuj na otwartej patelni na małym ogniu około 5 minut.
  5. W czasie gotowania sosu warzywnego zagotuj wodę na makaron, dodaj szczyptę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Wkładaj po 3-4 plastry makaronu na raz i gotuj aż będzie się wyginał podczas wyjmowania, ale nie będzie jeszcze całkiem ugotowany. Dojdzie jeszcze podczas pieczenia.
  6. W naczyniu żaroodpornym wykładaj kolejno: 2 łyżki sosu beszamelowego na dno, plastry makaronu, sos warzywny, sos beszamelowy, plastry makaronu. Powinno powstać 3-4 takie warstwy i zakończyć się plastrami makaronu. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
  7. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *