Lasagne to pyszne i sycące danie włoskie, które składa się z warstw makaronu, sosu mięsnego, sosu beszamelowego i sera. Oto sprawdzony przepis…
Składniki:
- około 10 płatów makaronu lasagne
- 300g różyczek brokułów
- 2 cebule, posiekane
- 1 papryka czerwona, oczyszczona z nasion i białych błon, pokrojona w kostkę
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblondowanych
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200g żółtego sera
- czubrica zielona
- papryka słodka
- masło klarowane
- 500ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Przygotuj sos beszamelowy z tego przepisu: sos beszamelowy
- Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj paprykę, pieczarki i brokuły, podsmaż całość. Następnie przykryj patelnię pokrywką i duś około 5 minut.
- Dodaj pomidory i przypraw do smaku papryką i czubricą. Zagotuj całość i gotuj na otwartej patelni na małym ogniu około 5 minut.
- W czasie gotowania sosu warzywnego zagotuj wodę na makaron, dodaj szczyptę soli i łyżkę oliwy z oliwek. Wkładaj po 3-4 plastry makaronu na raz i gotuj aż będzie się wyginał podczas wyjmowania, ale nie będzie jeszcze całkiem ugotowany. Dojdzie jeszcze podczas pieczenia.
- W naczyniu żaroodpornym wykładaj kolejno: 2 łyżki sosu beszamelowego na dno, plastry makaronu, sos warzywny, sos beszamelowy, plastry makaronu. Powinno powstać 3-4 takie warstwy i zakończyć się plastrami makaronu. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski… Siostry Marii”.