Makaron z brokułami można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań, na przykład do pieczonego kurczaka lub grillowanej ryby. Smacznego!
Składniki:
- 200g makaronu, mogą być świderki lub penne, ugotuj wg. opisu na opakowaniu (może być bezglutenowy)
- 250g różyczek brokuła
- 50g pestek słonecznika
- 50g żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach (można pominąć)
- oliwa z oliwek
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Brokuła ugotuj w osolonym wrzątku do pożądanej miękkości. 5 minut – lekko chrupiący, 10 minut – miękki.
- Pestki słonecznika podpraż na patelni, aby się lekko przyrumieniły.
- Na talerzu ułóż gorący makaron, brokuły i posyp je pestkami słonecznika i startym serem. Przypraw do smaku czubricą.