brokuły makaron

Makaron z brokułem i pestkami słonecznika

Makaron z brokułami można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań, na przykład do pieczonego kurczaka lub grillowanej ryby. Smacznego!

Składniki:

  • 200g makaronu, mogą być świderki lub penne, ugotuj wg. opisu na opakowaniu (może być bezglutenowy)
  • 250g różyczek brokuła
  • 50g pestek słonecznika
  • 50g żółtego sera, startego na tarce o małych oczkach (można pominąć)
  • oliwa z oliwek
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Brokuła ugotuj w osolonym wrzątku do pożądanej miękkości. 5 minut – lekko chrupiący, 10 minut – miękki.
  2. Pestki słonecznika podpraż na patelni, aby się lekko przyrumieniły.
  3. Na talerzu ułóż gorący makaron, brokuły i posyp je pestkami słonecznika i startym serem. Przypraw do smaku czubricą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *