Naleśniki to pomysł na śniadanie, lunch, obiad, kolację, czy deser, jako część posiłku do szkoły lub pracy. Co Ty na to, by poznać przepis na naleśniki, które zawsze się udają?
Składniki (na 5-6 naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżka wody gazowanej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużej misce zmiksuj: mleko, jajka, mąkę, wodę i olej. Jeśli ciasto będzie za gęsto to dodaj trochę wody, a jeśli za rzadkie to dodaj mąkę.
- Weź patelnię, która nie przywiera i nasmaruj ją tłuszczem. Dobrze rozgrzej, ale nie tak aby tłuszcz zaczął dymić.
- Nalewaj ciasto porcjami i szybko rozprowadź po patelni. Smaż krótko z obu stron na rumiany kolor.
Takie naleśniki można podawać zarówno na słono jak i na słodko. Pokrojone w paski mogą służyć jako zastępnik makaronu do zup.
Szczypta soli by się przydała.