Naleśniki, które zawsze się udają

Składniki (na 5-6 naleśników):

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużej misce zmiksuj: mleko, jajka, mąkę, wodę i olej. Jeśli ciasto będzie za gęsto to dodaj trochę wody, a jeśli za rzadkie to dodaj mąkę.
  2. Weź patelnię, która nie przywiera i nasmaruj ją tłuszczem. Dobrze rozgrzej, ale nie tak aby tłuszcz zaczął dymić.
  3. Nalewaj ciasto porcjami i szybko rozprowadź po patelni. Smaż krótko z obu stron na rumiany kolor.

Takie naleśniki można podawać zarówno na słono jak i na słodko. Pokrojone w paski mogą służyć jako zastępnik makaronu do zup.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *