lasagne z warzywami

Lasagne bolognese z warzywami

Makaron lasagne jest warstwowy, i wraz z sosem mięsnym, sosem beszamelowym i serem tworzy pyszną zapiekankę. Polecam przepis!

Składniki:

  • makaron lasagne (tyle płatów ile potrzeba do wykorzystania składników, u mnie zwykle 12-14)
  • 200g żółtego sera, startego na tarce
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone drobno
  • 1 cebula, posiekana
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
  • oliwa pomace
  • przyprawa bolońska
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj marchew i seler, podsmaż.
  3. Dodaj boczek i mięso. Smaż aż mięso zmieni kolor z różowego na szarawy.
  4. Dodaj pomidory i dopraw do smaku przyprawą bolońską i szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut, aż mięso zmięknie. Sos powinien być gęsty.
  5. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozgrzej masło, ale nie przypal. Dodaj mąki i szybko wymieszaj. Dodaj zimne mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku gałką muszkatołową.
  6. Przygotuj makaron: wrzucaj po 2-4 płaty na lekko osolony wrzątek z oliwą i gotuj aż makaron będzie elastyczny, ale jeszcze surowy w środku (3-4 minuty). Gotuj na bieżąco podczas przekładania.
  7. Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj masłem i przekładaj warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, ser żółty. Przekładanie zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym i posypanym serem.
  8. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut, aż wierzch lasagne się zrumieni.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *