Makaron lasagne jest warstwowy, i wraz z sosem mięsnym, sosem beszamelowym i serem tworzy pyszną zapiekankę. Polecam przepis!
Składniki:
- makaron lasagne (tyle płatów ile potrzeba do wykorzystania składników, u mnie zwykle 12-14)
- 200g żółtego sera, startego na tarce
- 500g mięsa mielonego
- 1 marchewka, starta na tarce
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone drobno
- 1 cebula, posiekana
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
- oliwa pomace
- przyprawa bolońska
- 500ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew i seler, podsmaż.
- Dodaj boczek i mięso. Smaż aż mięso zmieni kolor z różowego na szarawy.
- Dodaj pomidory i dopraw do smaku przyprawą bolońską i szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut, aż mięso zmięknie. Sos powinien być gęsty.
- Przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozgrzej masło, ale nie przypal. Dodaj mąki i szybko wymieszaj. Dodaj zimne mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku gałką muszkatołową.
- Przygotuj makaron: wrzucaj po 2-4 płaty na lekko osolony wrzątek z oliwą i gotuj aż makaron będzie elastyczny, ale jeszcze surowy w środku (3-4 minuty). Gotuj na bieżąco podczas przekładania.
- Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj masłem i przekładaj warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos mięsny, sos beszamelowy, ser żółty. Przekładanie zakończ makaronem polanym sosem beszamelowym i posypanym serem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40-45 minut, aż wierzch lasagne się zrumieni.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.