Mięso z piersi kurczaka jest źródłem wysokiej jakości białka. Białko jest niezbędne dla wzrostu, naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wielu innych funkcji organizmu. Wartościowo i smacznie!
Składniki:
- 200g fileta z kurczaka, pokrojonego w paski
- przyprawa Jamajska
- pieprz cytrynowy
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 5-6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
- Mięso posyp przyprawami: Jamajską, pieprzem cytrynowym, tymiankiem, oregano i odrobiną soli. Polej oliwą, czosnek i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Mięso osącz z marynaty (resztę marynaty zachowaj) i upiecz. Można to zrobić na kilka sposobów: na grillu, w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Do zachowanej marynaty dodaj sok z cytryny, pół szklanki wody i skrobię i dokładnie wymieszaj. Sos podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje i się wyklaruje. Jeśli jest za gęsty i zaczyna przywierać to dolej trochę wody.
- Przed podaniem kurczaka polej sosem cytrynowym.
Podaj z kaszą i ulubioną sałatką lub z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Codziennie”.