kurczak cytrynowy

Jamajski kurczak cytrynowy

Mięso z piersi kurczaka jest źródłem wysokiej jakości białka. Białko jest niezbędne dla wzrostu, naprawy tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wielu innych funkcji organizmu. Wartościowo i smacznie!

Składniki:

  • 200g fileta z kurczaka, pokrojonego w paski
  • przyprawa Jamajska
  • pieprz cytrynowy
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 5-6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Mięso posyp przyprawami: Jamajską, pieprzem cytrynowym, tymiankiem, oregano i odrobiną soli. Polej oliwą, czosnek i wymieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  2. Mięso osącz z marynaty (resztę marynaty zachowaj) i upiecz. Można to zrobić na kilka sposobów: na grillu, w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Do zachowanej marynaty dodaj sok z cytryny, pół szklanki wody i skrobię i dokładnie wymieszaj. Sos podgrzewaj na małym ogniu aż zgęstnieje i się wyklaruje. Jeśli jest za gęsty i zaczyna przywierać to dolej trochę wody.
  4. Przed podaniem kurczaka polej sosem cytrynowym.

Podaj z kaszą i ulubioną sałatką lub z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Codziennie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *