curry kurczak

Kurczak w sosie curry z jabłkami i ryżem

Curry jest znane ze swojej bogatej palety smaków i aromatów. Typowe przyprawy używane w curry to m.in. kurkuma, kumin, kolendra, kardamon, imbir, cynamon, goździki, papryka, czosnek i cebula. Polecam z kurczakiem!

Składniki:

  • 100g ryżu białego
  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jabłko, obrane, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
  • sok z połówki cytryny
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w słupki
  • curry żółte
  • 1 szklanka rosołu lub wody
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso poryp przyprawą i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Ryż ugotuj z lekko osolonym wrzątku w proporcji 1 część ryżu 2 części wody (około 15 minut od momentu wrzenia).
  3. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  4. Dodaj marchewkę i podsmaż.
  5. Dodaj mięso i podsmaż ze wszystkich stron.
  6. Wlej rosół i sok z cytryny. Zagotuj i dodaj jabłko.
  7. Duś całość na małym ogniu około 15 minut, aż mięso zmięknie a jabłka lekko się rozprażą.
  8. Mięso podawaj ułożone na ryżu.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.