Curry jest znane ze swojej bogatej palety smaków i aromatów. Typowe przyprawy używane w curry to m.in. kurkuma, kumin, kolendra, kardamon, imbir, cynamon, goździki, papryka, czosnek i cebula. Polecam z kurczakiem!
Składniki:
- 100g ryżu białego
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 jabłko, obrane, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
- sok z połówki cytryny
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w słupki
- curry żółte
- 1 szklanka rosołu lub wody
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso poryp przyprawą i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
- Ryż ugotuj z lekko osolonym wrzątku w proporcji 1 część ryżu 2 części wody (około 15 minut od momentu wrzenia).
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj marchewkę i podsmaż.
- Dodaj mięso i podsmaż ze wszystkich stron.
- Wlej rosół i sok z cytryny. Zagotuj i dodaj jabłko.
- Duś całość na małym ogniu około 15 minut, aż mięso zmięknie a jabłka lekko się rozprażą.
- Mięso podawaj ułożone na ryżu.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.