cukinia placuszki, placuszki cukiniowe

Risotto z cukinią i groszkiem

Risotto najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, ale też można je przechowywać w lodówce i podgrzać je na patelni z dodatkiem bulionu lub w mikrofalówce przed ponownym podaniem. Spróbujesz wersji z groszkiem?

Składniki:

  • 200g ryżu brązowego
  • 300g cukinii obranej i pokrojonej w kostkę
  • 100g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • pół słoika pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l rosołu lub wody
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa pomace do smażenia
  • natka pietruszki
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ryż i przesmaż go, aby był szklisty.
  3. Dodaj cukinię, groszek i pomidory. Przesmaż chwilę.
  4. Dodaj rosołu lub wody oraz skórkę z sytryny i zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn (około 15-20 minut).
  5. Dopraw do smaku czubricą czerwoną, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Zagotuj całość i podawaj gorące.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z ryżem”.