warzywa

Farsz z kurczaka i warzyw do naleśników

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, tarte na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki, oczyszczona z nasion, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso posyp przyprawą do kurczaka, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj marchew i paprykę i podsmaż.
  4. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Dodaj groszek, kukurydzę i rzodkiewki i podlej odrobiną wody. Przykryj patelnię i duś aż mięso i warzywa zmiękną (około 10 minut).

Farsz nakładaj na naleśniki i podawaj z sosem guacamole z wędzoną papryką i cebulą.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.