Składniki:
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, tarte na tarce o dużych oczkach
- pół szklanki zielonego groszku
- 2-3 łyżki kukurydzy
- pół czerwonej papryki, oczyszczona z nasion, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso posyp przyprawą do kurczaka, szczyptą soli i skrop oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj marchew i paprykę i podsmaż.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj groszek, kukurydzę i rzodkiewki i podlej odrobiną wody. Przykryj patelnię i duś aż mięso i warzywa zmiękną (około 10 minut).
Farsz nakładaj na naleśniki i podawaj z sosem guacamole z wędzoną papryką i cebulą.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.