Krupnik to tradycyjna polska zupa ceniona za sycące i aromatyczne właściwości. Orkisz z kolei jest starą odmianą pszenicy znaną ze swojego charakterystycznego smaku. Posmakuj tej zupy!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 4 łyżki kaszy orkiszowej
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1/4 selera, obranego i startego na tarce o dużych oczkach
- biała część pora, posiekana w półplasterki
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę razem z porem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, podsmaż wszystko.
- Zlej gorący rosół i zagotuj.
- Dodaj kaszę i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.
- Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricami.
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”