Krupnik orkiszowy

Krupnik to tradycyjna polska zupa ceniona za sycące i aromatyczne właściwości. Orkisz z kolei jest starą odmianą pszenicy znaną ze swojego charakterystycznego smaku. Posmakuj tej zupy!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 4 łyżki kaszy orkiszowej
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1/4 selera, obranego i startego na tarce o dużych oczkach
  • biała część pora, posiekana w półplasterki
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę razem z porem.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, podsmaż wszystko.
  4. Zlej gorący rosół i zagotuj.
  5. Dodaj kaszę i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie.
  6. Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricami.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”