zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa

Kalafior i brokuł to dwa różne warzywa należące do rodziny kapustowatych. Są podobne także pod względem wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych. Podaj je w formie zapiekanki!

Składniki:

  • 200g różyczek kalafiora
  • 200g różyczek brokułu
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 100g pomidorków śliwkowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • biała część pora pokrojona w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 50g żółtego sera startego na tarce
  • natka pietruszki
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. Kalafiora z brokułem wrzuć na wrzątek i obgotuj około 10 minut. Odcedź.
  2. Ziemniaki również obgotuj w osobnym garnku przez 10 minut. Odcedź.
  3. Przygotuj sos: W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pora z czosnkiem. Dodaj mąkę i podsmaż. Wlej zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy do smaku i połowę sera i wymieszaj aż się rozpuści.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż kalafiora, brokuła, ziemniaki i pomidory. Polej sosem i posyp resztą sera.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj aż wierzch zapiekanki się zrumieni a warzywa będą miękkie.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Wegetariańska”.