Składniki:
- 200g różyczek kalafiora
- 200g różyczek brokułu
- 2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 100g pomidorków śliwkowych
- 1 łyżka masła klarowanego
- biała część pora pokrojona w półplasterki
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 50g żółtego sera startego na tarce
- natka pietruszki
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- Kalafiora z brokułem wrzuć na wrzątek i obgotuj około 10 minut. Odcedź.
- Ziemniaki również obgotuj w osobnym garnku przez 10 minut. Odcedź.
- Przygotuj sos: W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pora z czosnkiem. Dodaj mąkę i podsmaż. Wlej zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy do smaku i połowę sera i wymieszaj aż się rozpuści.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż kalafiora, brokuła, ziemniaki i pomidory. Polej sosem i posyp resztą sera.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj aż wierzch zapiekanki się zrumieni a warzywa będą miękkie.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Wegetariańska”.