groszek marchewka

Biała kasza gryczana z marchewką i groszkiem

Spożywanie zielonego groszku może być pomocne w utrzymaniu równowagi energetycznej i wsparciu procesu utraty wagi, szczególnie gdy jest spożywany jako część zdrowej i zbilansowanej diety w towarzystwie kaszy i marchewki.

Składniki:

  • 1 szklanka białej kaszy gryczanej
  • 1-2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka zielonego groszki, świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj pół litra wody i dodaj kaszę, marchewkę i masło. Zagotuj.
  2. Dodaj groszek i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś aż kasza wchłonie całą wodę a warzywa zmiękną.
  3. Pod koniec duszenia dopraw do smaku czubricą i solą.

Podawaj z mięsem lub samodzielnie.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.