Spożywanie zielonego groszku może być pomocne w utrzymaniu równowagi energetycznej i wsparciu procesu utraty wagi, szczególnie gdy jest spożywany jako część zdrowej i zbilansowanej diety w towarzystwie kaszy i marchewki.
Składniki:
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej
- 1-2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 szklanka zielonego groszki, świeżego lub mrożonego
- 1 łyżka masła
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj pół litra wody i dodaj kaszę, marchewkę i masło. Zagotuj.
- Dodaj groszek i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś aż kasza wchłonie całą wodę a warzywa zmiękną.
- Pod koniec duszenia dopraw do smaku czubricą i solą.
Podawaj z mięsem lub samodzielnie.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.