Najpopularniejsze placki w kraju? Ten sam znasz z dzieciństwa – domowe racuchy polecają się dla rodziny. Poczęstuj nimi dzieci. Smacznego.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 1 szklanka mleka, podgrzanego, ale nie gorącego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 10g suszonych drożdży lub 20g śmieżych
- 3-4 słodkie jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- cynamon cejloński
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i wymieszaj.
- Dodaj jajka i ciepłe mleko. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Jabłka wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu. Dodaj je do wyrośniętego ciasta i wymieszaj. Odstaw jeszcze na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i smaż placuszki na rumiano z obu stron.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.