Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 1 szklanka mleka, podgrzanego, ale nie gorącego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 10g suszonych drożdży lub 20g śmieżych
  • 3-4 słodkie jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • cynamon cejloński
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i wymieszaj.
  2. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Jabłka wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu. Dodaj je do wyrośniętego ciasta i wymieszaj. Odstaw jeszcze na 15 minut.
  4. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i smaż placuszki na rumiano z obu stron.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.