Syta zupa, którą z przyjemnością je się na gorąco i z dodatkami. Sprawdź, co jest Ci potrzebne i jak szybko przygotować kremowy barszcz czerwony zabielany! Warto go polubić!
Składniki na kremowy barszcz czerwony zabielany:
- 500g buraków, ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
- 500ml rosołu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka domowego octu jabłkowego
- czubrica zielona
Przygotowanie kremowego barszczu czerwonego:
- W garnku zagotuj rosół i dodaj starte buraczki. Zagotuj całość i zblenduj.
- W kubku wymieszaj śmietanę, ocet jabłkowy, czubricę zieloną, szczyptę soli i kilka łyżek wrzącej zupy. Wymieszaj dokładnie i zabiel tym zupę. Zagotuj całość.
- Jeśli trzeba to dopraw do smaku: octem, solą lub pieprzem.
Przepis inspirowany książką: “Szybkie dania”.
Dodatkowe ważne informacje
Warto podać barszcz z grzankami. Chrupiący dodatek uatrakcyjni delikatną kremową konsystencję. Jeśli ktoś z członków rodziny nie lubi chrupać, można dodać ziarna ekspandowane, które mogą dawać przyjemniejsze odczucia a zarazem oswajać dziecko z inną formą składnika niż krem. Dzięki temu rozwiązaniu dostarczasz rodzinie węglowodany w pożywnym posiłku.
Innym dodatkiem mogą być uszka lub ugotowana fasola wrzucona do garnka pod koniec podgrzewania zupy. Tak danie zyskuje inny cenny składnik – białko.
Buraczki same w sobie dobrze wpływają na zaparcia.
Bardzo dobry posiłek do ujęcia w planie jesiennego lub zimowego jadłospisu. Jego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania – możesz wykorzystać gotowy zamrożony wcześniej rosół.
Do zabielania polecam 12% dl osób, które unikają tłuszczu w diecie. 36% – jest zbyt słodka do tej potrawy a ponadto płynna i nie będzie się komponować w posiłku. Celem dodania śmietany jest kwaskowaty smak. Może być dodany jogurt zamiast śmietany, ale ten wnosi mniej wartości do posiłku, szczególnie gdy nie ma przeciwskazań dietetycznych co do śmietany.