kremowa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest smacznym i zdrowym daniem, które może dostarczać organizmowi wiele składników odżywczych. Wypróbuj w wersji kremowej!

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów lub 2 słoiki pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa pomace
  • okolo 500ml rosołu lub wody
  • 4 łyżki śmietany 18% (można pominąć)
  • bazylia
  • oregano
  • 200g drobnego makaronu (może być bezglutenowy)
  • czubrica czerwona

Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie zblenduj. Jeśli używasz pomidorów ze słoika to zblenduj je. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Rosół zagotuj. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pomidory i duś razem około 10 minut.
  3. Dodawaj po trochę rosołu, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję.
  4. Dopraw do smaku: oregano, bazylią i czubricą.
  5. Zupę podaj z makaronem udekorowaną łyżką śmietany.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *