ryżoplacki curry

Ryżoplacki curry

Ryżoplacki mogą być przygotowane jako danie główne lub jako przekąska, z dodatkiem np. kurczaka. Sprawdź nasz aromatyczny i smaczny przepis!

Składniki:

  • około 1 szklanka ugotowanego ryżu (około 1/2 szklanki ryżu surowego ugotowanego na sypko)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • około 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • natka pietruszki
  • curry
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżeczkę tłuszczu i nakładaj ciasto ryżowe porcjami.
  3. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
  4. Możesz podać z domowym sosem czosnkowym.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *