liść laurowy

Lekki krupnik

Nasz lekki krupnik mimo swej łagodności, dzięki wykorzystaniu kaszy i różnych warzyw jest pożywną zupą. Sprawdź przepis, jeśli szukasz bezmięsnej alternatywy.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • 4 ziemniaki
  • 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • czubrica zielona
  • pieprz kolorowy

Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Por pokrój w półplasterki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
  2. Do wrzącego rosoły dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  3. Pod koniec gotowania przypraw do smaku natką pietruszki, majerankiem i czubricami.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie, z tego co zostanie”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *