Gulasz z soczewicy jest wartościowym daniem, które dostarcza organizmowi białka roślinnego, błonnika, składników odżywczych i energii. Zapraszam po przepis!
Składniki:
- 250g soczewicy zielonej
- 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 słoik pomidorów krojonych lub 4 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1l rosołu lub bulionu warzywnego
- papryka słodka wędzona
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszkli na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i marchewkę, posyp papryką wędzoną i smaż chwilę.
- Dodaj soczewicę i podsmaż chwilę.
- Wlej gorący rosół lub bulion i dodaj koncentrat, zagotuj całość i duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną (około 15-20 minut).
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricami.
Podaj z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.