soczewica na gulasz

Gulasz wegetariański z soczewicy

Gulasz z soczewicy jest wartościowym daniem, które dostarcza organizmowi białka roślinnego, błonnika, składników odżywczych i energii. Zapraszam po przepis!

Składniki:

  • 250g soczewicy zielonej
  • 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 słoik pomidorów krojonych lub 4 pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1l rosołu lub bulionu warzywnego
  • papryka słodka wędzona
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszkli na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki i marchewkę, posyp papryką wędzoną i smaż chwilę.
  3. Dodaj soczewicę i podsmaż chwilę.
  4. Wlej gorący rosół lub bulion i dodaj koncentrat, zagotuj całość i duś pod przykryciem aż warzywa zmiękną (około 15-20 minut).
  5. Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricami.

Podaj z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *