Dynia zapiekana z dodatkiem ryżu to lekkostrawny posiłek, przy odpowiednich dodatkach lub bez zasmakuje nawet małemu dziecku. Piękny kolor dyni sprawi, że najpierw zjesz go oczami.
Składniki:
- 500g miąższu z dyni, startego na tarce o dużych oczkach
- 100g ryżu białego długoziarnistego
- masło klarowane
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj na sypko: zalej 1 szklanką wody i gotuj około 20 minut.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj dynię razem ze szczyptą czubricy i podsmaż.
- Dodaj koncentrat, pół szklanki wody i ryż. Duś całość kilka minut.
- Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ser się zrumieni, około 20 minut.
Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.