surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Kiszonki dobre na odporność organizmu świetnie smakują z dodatkiem warzyw. Surówka z kiszonych ogórków pasuje do dań na gorąco, ale może też być zdrową samodzielną potrawą.

Składniki:

  • 3 kiszone ogórki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 marchewka, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cebula czerwona, obrana i posiekana
  • 1 jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Warzywa wymieszaj w misce.
  2. Oliwę wymieszaj z miodem i dodaj sos do warzyw.
  3. Sałatkę warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce.

Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.