Ryż z warzywami z dodatkiem tartego żółtego sera – pycha dla całej rodziny. Dzielimy się naszymi proporcjami składników – częstuj się i domowego miłego ucztowania!
Składniki:
- 1 szklanka ryżu brązowego długoziarnistego
- 200g różyczek brokułów
- 1 por, cały, posiekany
- 2-3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula, posiekana
- 1 szklanka zielonego groszku
- masło klarowane
- około 1 l rosołu lub wody
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej masło i zeszkli cebulę z czosnkiem i porem.
- Dodaj marchew i pietruszkę. Podsmaż.
- Dodaj ryż i podsmaż.
- Wlej gorący rosół i zagotuj.
- Dodaj brokuły i groszek. Zagotuj, dopraw do smaku i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż będzie nadal twardy to dolej wody.
Podaj posypane startym na tarce żółtym serem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.