ryż brązowy

Brązowy ryż z warzywami

Ryż z warzywami z dodatkiem tartego żółtego sera – pycha dla całej rodziny. Dzielimy się naszymi proporcjami składników – częstuj się i domowego miłego ucztowania!

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu brązowego długoziarnistego
  • 200g różyczek brokułów
  • 1 por, cały, posiekany
  • 2-3 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • masło klarowane
  • około 1 l rosołu lub wody
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej masło i zeszkli cebulę z czosnkiem i porem.
  2. Dodaj marchew i pietruszkę. Podsmaż.
  3. Dodaj ryż i podsmaż.
  4. Wlej gorący rosół i zagotuj.
  5. Dodaj brokuły i groszek. Zagotuj, dopraw do smaku i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż będzie nadal twardy to dolej wody.

Podaj posypane startym na tarce żółtym serem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.