zupa pomidorowa, pomidory i czosnek

Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Syta zupa pomidorowa z ryżem to niezła konkurencja dla pomidorówki z makaronem. Wypróbuj przepis z naszymi produktami na sypko!

Składniki:

  • 2 słoiki pomidorów lub 1 puszka przecieru pomidorowego i 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki ryżu brązowego długoziarnistego
  • 1,5 l rosołu
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • zioła do pomidorów
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Pomidory z jednego słoika zblenduj, drugi słoik zostaw z krojonymi pomidorami. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w mała kostkę. Pora pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj ryż i podsmaż chwilę.
  3. Dodaj warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) i smaż chwilę.
  4. Dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.
  5. Zalej całość gorącym rosołem, zagotuj i gotuj aż warzywa i ryż będą miękkie (około 15-20 minut).
  6. Pod koniec gotowanie dodaj do śmietany kilka łyżek zupy, przyprawę do pomidorów i wymieszaj. Jeśli śmietana jest nadal zimna to dołóż jeszcze kilka łyżek zupy i wymieszaj. Ciepłą mieszaninę śmietanową wlej do garnka, wymieszaj i zgotuj.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW” Joanna Anger i Anna Piszczek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *