Syta zupa pomidorowa z ryżem to niezła konkurencja dla pomidorówki z makaronem. Wypróbuj przepis z naszymi produktami na sypko!
Składniki:
- 2 słoiki pomidorów lub 1 puszka przecieru pomidorowego i 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki ryżu brązowego długoziarnistego
- 1,5 l rosołu
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- zioła do pomidorów
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Pomidory z jednego słoika zblenduj, drugi słoik zostaw z krojonymi pomidorami. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w mała kostkę. Pora pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ryż i podsmaż chwilę.
- Dodaj warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) i smaż chwilę.
- Dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.
- Zalej całość gorącym rosołem, zagotuj i gotuj aż warzywa i ryż będą miękkie (około 15-20 minut).
- Pod koniec gotowanie dodaj do śmietany kilka łyżek zupy, przyprawę do pomidorów i wymieszaj. Jeśli śmietana jest nadal zimna to dołóż jeszcze kilka łyżek zupy i wymieszaj. Ciepłą mieszaninę śmietanową wlej do garnka, wymieszaj i zgotuj.
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW” Joanna Anger i Anna Piszczek