Kasza jest ważna dla zdrowia a w połączeniu z warzywami zyskuje kolor i smak, które cieszą całą rodzinę. Dzielimy się naszymi proporcjami składników, sprawdź w swojej kuchni!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak (około 200g)
- 2-3 pomidory świeże lub pół słoika pomidorów krojonych
- 1 marchewka
- 300g różyczek brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- czubryca zielona
- przyprawa do pomidorów
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa obierz. Marchew pokrój w plasterki lub zeskrob obieraczką. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek posiekaj. Brokuła podziel na różyczki.
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew i brokuła, podsmaż chwilę.
- Dodaj kaszę i podsmaż.
- Zalej całość około 2 szklankami wody, dopraw do smaku i zagotuj.
- Gotuj całość około 15 minut, po tym czasie dodaj pomidory. Gotuj jeszcze około 5 minut, aż kasza i warzyw będą miękkie. Pod konie gotowania dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.