Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak (około 200g)
  • 2-3 pomidory świeże lub pół słoika pomidorów krojonych
  • 1 marchewka
  • 300g różyczek brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • czubryca zielona
  • przyprawa do pomidorów
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa obierz. Marchew pokrój w plasterki lub zeskrob obieraczką. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek posiekaj. Brokuła podziel na różyczki.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj marchew i brokuła, podsmaż chwilę.
  3. Dodaj kaszę i podsmaż.
  4. Zalej całość około 2 szklankami wody, dopraw do smaku i zagotuj.
  5. Gotuj całość około 15 minut, po tym czasie dodaj pomidory. Gotuj jeszcze około 5 minut, aż kasza i warzyw będą miękkie. Pod konie gotowania dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z kaszą”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *